Wil je helemaal over naar LED en heb je ook lampen met een dimmer? Dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten.

Licht dimmen bij het gebruik van LED verlichting

Allereerst maken we onderscheid in een aantal verschillende dimmers.

  • Muurdimmer – Deze zitten in de muur op de plak van een schakelaar
  • Armatuurdimmer – De dimmer zit in het armatuur gebouwt
  • Snoerdimmer – Dit is een dimmer dit aan het snoer van de lamp vast zit.
  • Tussenstekker dimmer – Dit is een tussenstekker welke in het stopcontact zit, en je de lamp in het stopcontact van de tussenstekker hebt geprikt.

De enige dimmer welke je niet (makkelijk) kunt vervangen is de armatuurdimmer. Deze dimmer zit vaak helemaal in het armatuur weg gewerkt waardoor het vervangen vaak niet zomaar kan, of zelfs helemaal niet mogelijk is. In dit geval kan je het beste de hele armatuur/lamp vervangen. Doe je dit niet en zet je toch een LED lamp in het armatuur, dan heb je kans dat de LED lamp niet of slecht werkt. Je de dimmer niet meer kunt gebruiken en deze ook nog eens geluid gaat maken in de vorm van een brom of zoem.

De andere 3 variante kan je wel (laten) vervangen. Voor je besluit je dimmer te gaan vervangen is het wel verstandig eerst te controleren of het wel nodig is. Is je dimmer nog niet zo oud dan kan het zomaar dat hij ook geschikt is voor het gebruik in combinatie met LED verlichting. Ga na voor welke wattage je dimmer geschikt is, afhankelijk hiervan kan je nagaan of de dimmer ook werkt met de LED verlichting welke je wil aansluiten op de dimmer. Oudere dimmers hebben bijvoorbeeld een minimale wattage nodig van 25W, dan wordt het al lastig als je hier een LED lamp van 5W in zit.

De wattages waar je dimmer voor geschikt zijn staat vaak op de dimmer. Afhankelijk van welke dimmer kan je de info vinden, vaak is dit aan de onder of achterkant. Bij een muurdimmer kan het ook achter hat afdekplaatje staan en is het niet nodig dat je de hele dimmer los moet maken.

Heb je de info gevonden en hulp nodig? Maak dan een foto en mail deze naar ons door samen met je vraag. Ook via whats app kan je ons benaderen. Zorg ervoor dat de foto goed leesbaar is en noteer de info eventueel nog los in je bericht. Als je het merk van de dimmer weet vermeld deze dan ook.

Op basis van deze info zullen we voor je kijken wat je nodig hebt en je hierin adviseren. Uiteraard zullen we je ook een paar links toe sturen met opties. Op dit moment hebben we nog geen schakelmateriaal online staan. Deze hebben we echter wel en zal nog online worden geplaatst. Zoek je dus iets, en het staat niet op de site, neem dan contact op. De kans is groot dat we je kunnen helpen.