TL-Lampen gaan nu toch ÉCHT in de ban

Helaas, het gaat nu definitief gebeuren. Er wordt gestopt met de productie van de TL-lamp en andere fluorescentielampen. Per 2023 zullen alle T5, T8 en de compact fluorescentielampen (CFL-ni) uigefaseerd worden. Wat houd dit in en wat betekend dit?

Waarom wordt er met de productie van de TL-lamp en andere fluorescentielampen gestopt?

De Europese Unie heeft verordeningen opgesteld voor elk land binnen de EU. In het kader van duurzaamheid zijn bepaalde verordeningen aangescherpt. De Single Lighting Regulation (SLR) is bedoeld om de energie-efficiëntie van lampen aan te scherpen en daarmee duurzamer te maken. De RoHS-richtlijn (Restriction of Harzardous Substances) heeft als doel om het gebruik van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur te beperken.  

Wanneer gaan de lampen in de ban?

  • Februari 2023: Compact fluorescentielampen (CFL-ni), PL-S/PL-L/PL-C etc.
  • Augustus 2023: Alle T5- en T8-fluorescentielampen, zoals bijv. TL-D

Er zijn (in de meeste gevallen) goede LED retrofit alternatieven beschikbaar. Hierbij zijn wel de bestaande voorschakelapparatuur (elektromagnetisch of elektronisch) en de gewenste lichtopbrengst van belang. Daarnaast spelen de levensduur en de efficiëntie een belangrijke rol bij het kiezen van het meest geschikte alternatief.

Zijn de lampen daarna niet meer te koop?

Dat is niet direct zo. De lampen mogen niet meer geproduceerd én geïmporteerd worden per februari en augustus 2023. Maar de lampen die nog in de winkel liggen, mogen nog wel verkocht en gebruikt worden.
Per 1 september 2021 werden reeds halogeen en spaarlampen uitgefaseerd.

Vind het juiste alternatief

Wij gaan hier bij helpen. Wij zijn druk bezig alle TL-lampen en Fluorescentielamp welke we online hebben staan te voorzien met een alternative keuze. Zo kan je makkelijk achterhalen wel alternatief voor je bestaande TL/fluorescentielamp beschikbaar is. Staat er nog geen alternatief bij jou lamp, laat het ons weten, dan voorzien we je van de nodige info en werken we onze site zo snel mogelijk bij.