Het is vaak makkelijker gezegt dan gedaan. Je kan niet al je verlichting makkelijk en snel vervangen met een LED utivoering. Dat komt omdat je bijvoorbeeld een dimmer of transformator in jou installatie hebt zitten. Als dat het geval is, dan is de kans groot dat je meer aanpassingen moet doen om over te kunnen gaan naar led verlichting.

close up shot of black electric wires
Photo by Markus Winkler on Pexels.com

Hoe bepaal ik wat er nodig is om over te gaan naar led verlichting?

Bepaal eerst wat je graag zou willen. Bepaal vervolgens je huidige installatie. Hieronder een checklist van vragen welke je kunnen helpen met het bepalen wat nodig is:

  • Wil je dat jou nieuwe verlichting dimbaar is?
  • Is jou huidige verlichting dimbaar?
  • Maakt je huidige verlichting gebruik van een transformator? Is het spot lampje 12 V? Dan gebruik je een transformator voor je verlichting.

Nu heb je een lijstje waarmee je aan de slag kunt om te bepalen wat er nodig is om over te gaan naar led.

Dimbaar

Wanneer je er voor kiest dat je verlichting niet dimbaar hoeft te zijn maakt het alles makkelijker. Dan heb je alleen een aan/uit schakelaar nodig. De dimmer van in dat geval helemaal weg. Wil je wel dat je jou verlichting kunt dimmen, dan zijn er een aantal dingen welke je moet checken.

Vervang je jou aan/uit schakelaar met een dimmer dan is wat je nodig hebt ook al een stuk makkelijker. Je kan dan gewoon de dimmer kopen en plaatsen welke nodig is om jou nieuwe verlichting te kunnen dimmen. Heb je echter al een dimmer in je bestaande installatie, dan kan het zijn dat deze ook geschikt is voor led. Alles vervangen met nieuw is natuurlijk altijd het makkelijkst. Maar we kunnen ons voorstellen dat je dat niet altijd wilt. Dan is het handig om na te gaan of de bestaande dimmer beschikt is voor de nieuwe led verlichting die je wel installeren. Soms is het zo dat de dimmer wel led kan dimmen maar niet alle type led verlichting. Ben hier dus alert op.

Wanneer je dimmer geschikt is voor je nieuwe led beverlichting kan je deze dus gewoon laten zitten. Zo niet, vervang hem dan net een dimmer die geschikt is voor de berlichting welke je wil gaan plaatsen. Het kan zijn dat er meerdere opties zijn. Laat je hier goed over informeren. Dat kan via ons, of een elektricien bij jou in de buurt.

Transformator

Nu heb je ook verlichting waarbij je een transformator gebruikt. Bijvoorbeeld 12 of 24 volt verlichting. Ook deze verlichting heb je in dimbare uitvoeringen. Het is dus belangrijk om na te gaan of je bestaande verlichting hier gebruik van maakt of niet. Een transformator moet ter alle tijden vervangen worden wanneer je overstapt naar led. Je kan er echter ook voor kiezen om de transformator helemaal weg te laten. Deze keuze is echter weer afhankelijk van het type verlichting wat je wil gaan plaatsen. En natuurlijk hoe makkelijk je overal bij kan.

De makkelijkste optie is om af te stappen van de transformator en verlichting te kiezen die geen transformator nodig heeft. Het nadeel hiervan is dat je in de meeste gevallen dan ook je bekabeling moet vervangen. Deze is vaak niet geschikt voor 220 volt.

Aan de slag

Wanneer je alle informatie hebt verzameld en je dus weet wat je nodig hebt kan je aan de slag. Zorg ervoor dat voordat je aan de slag gaan met aanpassingen in je installatie je altijd de elektriciteit uitschakeld om schokgevaar te voorkomen. Elektriciteit kan erg gevaarlijk zijn, zorg er dan ook voor dat je volgens de norm werkt. Zo voorkom je kortsluitingen en andere gevaarlijke situaties. Je zou er niet aan willen denken dat er door jou aanpassing kortsluiting ontstaat met als het gevolg een brand.

Je kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om de aanpassingen voor je te laten doen door een elektricien bij jou in de buurt. Mocht je ervoor kiezen om het toch zelf te doen. Laat je dan goed informeren hoe je dit op een veilige goede manier zelf kunt realisern.